Badania naukowe - woda alkaliczna

Badania naukowe o wodzie alkalicznej

Zobacz co naukowcy piszą o wodzie alkalicznej. Dlaczego warto ją pić.

To nie fake-news

Nie lubimy opierać się na domysłach, fake-newsach, gdybaniu... 

Nauka jest dla nas ważna

Po to jest nauka, aby można z niej było korzystać a nowinki naukowe wdrażać w życie. 

Gdyby nie nauka...

Gdyby nie nauka nadal nie byłoby energii, komputera, telefonu czy wielu możliwości leczenia rożnych chorób...

Artykuły naukowe

Dlatego zebraliśmy dla Ciebie kilka artykułów naukowych. Opublikowanych w światowej klasy publikacjach, a nie w mediach społecznościowych, na blogach czy stronach pseudo-naukowych. 

Leczy cukrzycę Typu 1 i 2

  1. Y. A. Rias, A. L. Kurniawan, C. W. Chang, C. J. Gordon and H. T. T., Synergistic Eects of Regular Walking and Alkaline Electrolyzed Water on Decreasing Inflammation and Oxidative Stress, and Increasing Quality of Life in Individuals with Type 2 Diabetes: A Community Based Randomized Controlled Trial; Opublikowane w:  Antioxidants 2020, 9, 946; doi:10.3390/antiox9100946 

Woda alkaliczna elektrolizowana i spacery są zdecydowanie zalecane w celu złagodzenia stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych.
W sumie 81 kwalifikujących się pacjentów z cukrzycą typu 2 zostało losowo przydzielonych metodą pojedynczej ślepej próby do czterech grup: spożywających 2 l  wody alkalicznej/dzień, poinstruowanych, aby chodzili przez 150 minut/tydzień, otrzymali kombinację wody alkalicznej i chodzenia i kontynuowali swoją zwyczajową dietę i aktywność. Dane zebrano i przeanalizowano przed i po 8 tygodniach interwencji. Nasze wyniki wykazały znaczącą interakcję między grupą a czasem, przy czym zarówno woda alkaliczna, jak i samodzielne chodzenie poprawiają poziomy produktów końcowych zaawansowanej glikacji (AGE), produkty białek zaawansowanego utleniania (AOPP) i dialdehyd malonowy (MDA), to kluczowe parametry, które ułatwiają bardziej zindywidualizowane leczenie.  Synergistyczny efekt wody alkalicznej i regularne chodzenie są wskazanym sposobem leczenia chorych na cukrzyce typu 2.

2. D. Agustanti, Purbianto; Effect of Alkaline Water Consumption on Decreasing Blood Sugar Levels of Diabetes Mellitus Patients,  opublikowane w: Medico-Legal Update; Jan-Jun2019, Vol. 19 Issue 1, p234-237, 4p

Z dnia na dzień rośnie liczba pacjentów z cukrzycą. W takim przypadku pacjenci muszą zawsze przyjmować leki, aby kontrolować poziom cukru we krwi. Stwierdzono, że w społeczności wciąż było wielu pacjentów, którzy nie byli w stanie kontrolować poziomu cukru, ponieważ nudzili się przyjmowaniem leków. Jedną z alternatywnych metod leczenia, która stała się obecnie modna, jest spożywanie wody alkalicznej (pH = 8,5 – 9,5). Celem tego badania było określenie wpływu spożycia wody alkalicznej na poziom cukru we krwi pacjentów z cukrzycą w obszarze roboczym Tulang Bawang Health Centre, Tulang Bawang Regency. Badanie to było badaniem przedeksperymentalnym z podejściem do projektowania testów typu pre-post dla jednej grupy. Populacją tego badania były wszystkie osoby cierpiące na cukrzycę w miejscu pracy Centrum zdrowia Tulang Bawang, liczące 86 osób. Liczebność próby wynosiła 50 osób, wybranych metodą celowego doboru próby. Zebrane dane przedstawiono opisowo w postaci wartości średnich, a następnie przetestowano hipotezę za pomocą testu T. Średni poziom cukru we krwi pacjentów przed zabiegiem wynosił 285,58 gr / dl. Średni poziom cukru we krwi pacjentów po interwencji (2 litry wody alkalicznej przez 1 tydzień) wynosił 233,34 g / dl. Wiadomo było, że nastąpił średni spadek poziomu cukru we krwi o gr / dl. Test T pokazuje, że wartość p wynosiła 0,000 (<0,001), więc zinterpretowano, że spożycie wody alkalicznej może obniżyć poziom cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą w obszarze roboczym Tulang Bawang Health Center, Tulang Bawang Regency. Zaleca się przeprowadzenie dalszych badań, aby dowiedzieć się więcej o efektywności w czasie i zbadać objętość płynu. Ponadto oczekuje się, że ludzie będą spożywać wodę alkaliczną jako alternatywną terapię w celu kontrolowania poziomu cukru we krwi.

Opóźnia proces starzenia się

  1. M. Logozzia, Davide Mizzonia, R. Di Raimoa, M. Andreottib, D. Macchiac, M. Spadac and S. Fais, In vivo antiaging effects of alkaline water supplementation, opublikowane w: Journal of enzyme inhibition and medicinal chemistry 2020, VOL. 35, NO. 1, 657–664, https://doi.org/10.1080/14756366.2020.1733547

Długość telomerów i aktywność telomerazy są obecnie uważane za stygmaty molekularne starzenia. Woda jest głównym wymaganiem dla naszego organizmu, a woda powinna mieć odczyn zasadowy. Ostatnie raporty wykazały, że starzenie się jest związane ze zmniejszonym poborem wody. Chcieliśmy zbadać wpływ codziennego spożycia wody alkalicznej na molekularną cechę starzenia i odpowiedź przeciwutleniającą. Podlewaliśmy mysi model starzenia się z suplementacją zasadową lub bez. Po 10 miesiącach uzyskaliśmy krew, szpik kostny i jajniki z obu grup. We krwi zmierzyliśmy poziomy ROS, SOD-1, GSH i aktywność telomerazy oraz przeanalizowaliśmy szpik kostny i jajniki pod kątem długości telomerów. Stwierdziliśmy obniżone poziomy ROS i zwiększone SOD-1, GSH, aktywność telomerazy i długość telomerów u myszy suplementowanych alkaliami. Pokazujemy tutaj, że nawadnianie za pomocą suplementacji wodą alkaliczną bardzo przeciwdziała starzeniu się na poziomie molekularnym.

Zmniejsza resorpcję kości (ryzyko osteoporozy)

  1. E. Wynn, M.-A. Krieg, J.-M. Aeschlimann, P. Burckhardt, Alkaline mineral water lowers bone resorption even in calcium sufficiency: Alkaline mineral water and bone metabolism, opublikowane w: Bone 44 (2009) 120–124, Wyd. Elsevier, doi:10.1016/j.bone.2008.09.007

Wstęp: Ładunek kwasu w diecie zwiększa utratę masy kostnej. Dieta wodorowęglanowa lub alkaliczna zmniejsza resorpcję kości u ludzi. Porównaliśmy wpływ alkalicznej wody mineralnej, bogatej w wodorowęglany, z kwaśną, bogatą tylko w wapń, na markery kostne u młodych kobiet przy normalnym spożyciu wapnia.

Metody: W badaniu tym porównano wodę A (na litr: 520 mg Ca, 291 mg HCO3 -, 1160 mg SO4 -, potencjalne obciążenie kwasami nerkowymi (PRAL) +9,2 mEq) z wodą B (na litr: 547 mg Ca, 2172 mg HCO3 – , 9 mg SO4 -, PRAL −11,2 mEq). 30 dietetyków w wieku 26,3 lat (SD 7,3) przydzielono losowo do dwóch grup, stosowały identyczną zważoną, zbilansowaną dietę (965 mg Ca) i wypijały 1,5 l / d przypisanej wody. Zmiany stężenia elektrolitów we krwi i moczu, Ctelopeptydów (CTX), pH moczu i wodorowęglanów oraz PTH w surowicy mierzono po 2 i 4 tygodniach.

Wyniki: Obie grupy nie różniły się wyjściowo i wykazywały podobny wzrost wydalania wapnia z moczem. PH moczu i wydalanie wodorowęglanów wzrosło z wodą B, ale nie z wodą A.PTH (p = 0,022) i S-CTX (p = 0,023) spadły z wodą B, ale nie z wodą A.

Wniosek: Przy wystarczającej ilości wapnia woda bogata w kwaśny wapń nie miała wpływu na resorpcję kości, podczas gdy woda alkaliczna bogata w wodorowęglany doprowadziła do znacznego spadku PTH i S-CTX

Podsumowując, niniejsze badanie wykazało, że alkaliczna woda mineralna bogata w wodorowęglany i wapń zmniejszała resorpcję kości bardziej niż bogata w wapń kwaśna woda mineralna u zdrowych kobiet przed menopauzą na zbilansowanej diecie z dostateczną ilością wapnia. Konieczne jest podjęcie dalszych badań w celu zbadania, czy te pozytywne skutki utrzymują się w dłuższej perspektywie i czy mogą wpływać na gęstość mineralną kości.

Niweluje refluks

  1. J. A. Koufman, N. Johnston, Potential Benefits of pH 8.8 Alkaline Drinking Water as an Adjunct in the Treatment of Reflux Disease, opublikowane w: The Annals of otology, rhinology, and laryngology, July 2012, doi: 10.1177/000348941212100702

Na poziomie komórkowym pepsyna związana z tkankami ma fundamentalne znaczenie dla patofizjologicznego mechanizmu choroby refluksowej i chociaż progi uszkodzenia krtani w refluksie krtaniowo-gardłowym i uszkodzenia przełyku w chorobie refluksowej przełyku różnią się, obie formy uszkodzeń są spowodowane przez pepsynę, która wymaga kwas do jego aktywacji. Ponadto ludzka pepsyna pozostaje stabilna przy pH 7,4 i może być reaktywowana przez jony wodoru z dowolnego źródła. Zatem większość wód kranowych i butelkowanych (zwykle pH 6,7 do 7,4) nie powinna wpływać na stabilność pepsyny. Celem tych badań in vitro było zbadanie, czy woda alkaliczna (pH 8,8) może nieodwracalnie denaturować (inaktywować) ludzką pepsynę oraz ustalenie jej potencjalnej zdolności do buforowania kwasów.
Metody: Przeprowadzono badania laboratoryjne w celu określenia, czy ludzka pepsyna była inaktywowana wodą alkaliczną o pH 8,8.
Ponadto zmierzono pojemność buforową wody alkalicznej i porównano ją z dwiema najpopularniejszymi wodami butelkowanymi na rynku.
Wyniki: Woda alkaliczna o pH 8,8 nieodwracalnie inaktywowała ludzką pepsynę (in vitro), a jej zdolność buforowania kwasu solnego znacznie przewyższała możliwości wód o konwencjonalnym pH.
Wnioski: W przeciwieństwie do konwencjonalnej wody pitnej, woda alkaliczna o pH 8,8 powoduje natychmiastową denaturację pepsyny, co czyni ją trwale nieaktywną. Ponadto posiada doskonałą zdolność buforowania kwasów. Zatem spożywanie wody alkalicznej może przynosić korzyści terapeutyczne dla pacjentów z chorobą refluksową.

Poprawia nawodnienie organizmu i beztlenową wydajność ćwiczeń, niweluje zakwasy

  1. J. Chycki, A. Kurylas, A. Maszczyk, A. Golas, A. Zajac, Alkaline water improves exercise-induced metabolic acidosis and enhances anaerobic exercise performance in combat sport athletes, opublikowane w: PLoS ONE 13(11): e0205708. Published: November 19, 2018, https://doi.org/10.1371/journal.pone.0205708

Nawodnienie jest jednym z najważniejszych problemów w sportach walki, ponieważ sportowcy często używają ograniczenia wody w celu szybkiej utraty wagi przed zawodami. Wydaje się, że woda alkaliczna może być skuteczną alternatywą dla wodorowęglanu sodu w zapobieganiu skutkom kwasicy metabolicznej wywołanej wysiłkiem fizycznym. Dlatego głównym celem niniejszego badania było zbadanie, w podwójnie ślepym, randomizowanym badaniu kontrolowanym placebo, wpływu wysoce zasadowej wody mineralnej na równowagę kwasowo-zasadową, stan nawodnienia i wydolność beztlenową. Szesnastu dobrze wytrenowanych zawodników sportów walki (n = 16) podzielono losowo na dwie grupy; grupa eksperymentalna (EG; n = 8), która spożywała silnie zasadową wodę przez trzy tygodnie, oraz grupa kontrolna (CG; n = 8), która regularnie otrzymywała wodę stołową. Wydolność beztlenową oceniano za pomocą dwóch podwójnych 30-sekundowych testów Wingate, odpowiednio dla kończyn dolnych i górnych, z 3-minutową przerwą biernego odpoczynku między kolejnymi ćwiczeniami. Próbki krwi włośniczkowej z opuszki palca do oceny stężenia mleczanu pobierano w spoczynku i podczas 3 min regeneracji. Ponadto oceniono równowagę kwasowo-zasadową i stan elektrolitów. Próbki moczu oceniano pod kątem ciężaru właściwego i pH.

Wyniki wskazują, że picie alkalizowanej wody poprawia nawodnienie, poprawia równowagę kwasowo-zasadową i beztlenową wydajność ćwiczeń.

2. Weidman, J., R. E. Holsworth Jr., B. Brossman, D. J. Cho, J. St. Cyr, and G. Fridman. “Effect of Electrolyzed High-PH Alkaline Water on Blood Viscosity in Healthy Adults.” Journal of the International Society of Sports Nutrition 13, no. Nov. (January 1, 2016): 13. doi:10.1186/s12970-016-0153-8.

Wcześniejsze badania wykazały, że napoje zastępujące płyny spożywane po wysiłku fizycznym mogą wpływać na biomarkery nawodnienia. Żaden specyficzny marker nawodnienia nie jest powszechnie akceptowany jako idealny parametr nawodnienia po intensywnym wysiłku fizycznym.  Aby w pełni docenić i lepiej zrozumieć nawodnienie po intensywnym wysiłku, potrzebne są dodatkowe parametry. To randomizowane, podwójnie  badanie z równoległymi oceniało wpływ wody o wysokim pH (wody alkalicznej) na cztery biomarkery po odwodnieniu wywołanym wysiłkiem fizycznym.

Metody: Stu zdrowych dorosłych (50 M/50 K, 31 ± 6 lat) zostało włączonych do jednego ośrodka badań klinicznych w Camden, NJ i ukończyło to badanie bez żadnych działań niepożądanych. Wszystkie osoby ćwiczyły w ciepłym środowisku (30 °C, 70% wilgotności względnej), aż ich waga zmniejszyła się o normalnie akceptowany poziom 2,0 ± 0,2% z powodu pocenia się, co odzwierciedla wpływ ćwiczeń na powodowanie łagodnego odwodnienia.

Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do nawodnienia za pomocą elektrolizowanej wody o wysokim pH (alkalicznej) lub standardowej wody o równej objętości (2% masy ciała) i oceniani na dodatkowy 2-godzinny okres regeneracji po ćwiczeniach w celu oceny ewentualnych zmian mierzonych parametrów . Następujące biomarkery były oceniane na początku iw okresie rekonwalescencji: lepkość krwi przy wysokich i niskich szybkościach ścinania, osmolalność osocza, bioimpedancja i masa ciała, a także monitorowanie parametrów życiowych. Ponadto przeprowadzono analizę modelu mieszanego w celu dodatkowej walidacji.

Wyniki: Po odwodnieniu wywołanym wysiłkiem, spożycie wody o wysokim pH (wody alkalicznej) zmniejszyło lepkość krwi przy wysokim ścinaniu średnio o 6,30% – w porównaniu do 3,36% w przypadku standardowej wody oczyszczonej (p = 0,03). Inne mierzone biomarkery (osmolalność osocza, bioimpedancja i zmiana masy ciała) nie wykazały istotnej różnicy między tymi dwoma rodzajami wody do nawadniania.
Jednak analiza modelu mieszanego potwierdziła wpływ wody o wysokim pH na lepkość przy wysokim ścinaniu w porównaniu ze standardową wodą oczyszczoną (p = 0,0213) po uwzględnieniu zmiennych towarzyszących, takich jak wiek i wartości wyjściowe.

Wnioski: W tym badaniu wykryto istotną różnicę w lepkości pełnej krwi, oceniając wodę o wysokim pH (wodę alkaliczną) w porównaniu z akceptowalną, standardową wodą oczyszczoną, podczas fazy regeneracji po odwodnieniu wywołanym dużym wysiłkiem fizycznym.

Lepkość to bezpośredni pomiar tego, jak skutecznie krew przepływa przez naczynia.

Ci, którzy spożywali wodę o wysokim pH, zmniejszyli lepkość o 6,3 procent w porównaniu do 3,36 procent w przypadku standardowej oczyszczonej wody pitnej. Oznacza to, że krew przepływa wydajniej dzięki wodzie alkalicznej. Może to zwiększyć dostarczanie tlenu w całym ciele.

Poprawia wartości szczytowego przepływu wydechowego pacjentów z przewlekłą i okresową astmą

  1. Agista Delima Permadani, Mardiyono Mardiyono, Aris Santjaka, The combination of alkaline water provision and asthma-induced gymnastics towards peak expiratory flow rate of asthma patients at Surakarta Lung Clinic, Indonesia, Opublikowane w GHMJ (Global Health Management Journal), Vol. 3, no. 1, s. 8 – 13, ISSN 2580-9296 

Astma to zaburzenie w postaci przewlekłego zapalenia dróg oddechowych, które można zredukować poprzez gimnastykę oddechową oraz zdrowy tryb życia, np. spożywanie wody alkalicznej. Cele: Celem tego badania jest zbadanie połączenia dostarczania wody alkalicznej i gimnastyki oddechowej w kierunku szczytowego natężenia przepływu wydechowego pacjentów z astmą w Surakarta Lung Clinic, Indonezja. Projekt testu z grupą kontrolną. Liczba respondentów w tym badaniu wynosiła 30 respondentów, podzielonych równo na grupę interwencyjną i grupę kontrolną. Grupa kontrolna wykonywała ćwiczenia oddechowe dwa razy w tygodniu przez 14 dni trwające 60 minut, podczas gdy grupie interwencyjnej podawano kombinację wody alkalicznej pH 9+ przez 14 dni aż 1200 ml/dzień i gimnastykę oddechową 4 razy w tygodniu przez 14 dni z czasem trwania 60 minut. Wyniki: Stwierdzono istotną różnicę w wartości szczytowego przepływu wydechowego przez 14 dni w grupie interwencyjnej i kontrolnej (p < 0,001). Wystąpiła poprawa średnich wartości szczytowego natężenia przepływu wydechowego dla każdego pomiaru w obu grupach, jednak badanie to wskazuje, że grupa interwencyjna ma większą poprawę niż grupa kontrolna. Połączenie wody alkalicznej i gimnastyki oddechowej skutecznie i znacząco poprawia wartości szczytowego przepływu wydechowego w dniu 8 (p = 0,039) i dniu 14 (p = 0,012). Wnioski: Połączenie wody alkalicznej i gimnastyki oddechowej może być stosowane w opiece pielęgniarskiej u chorych na astmę okresową i przewlekłą.

Spowalnia efekty starzenia i może poprawić krążenie obwodowe, służy jako terapia wspomagająca w przypadku cukrzycy i chorób nerek oraz pomaga zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym i innym chorobom przewlekłym

  1. B. Rubik, Studies and observations on the health effects of drinking electrolyzed-reduced alkaline water, opublikowane w: WIT Transactions on Ecology and he Environment, Vol 153, 2011, doi:10.2495/WS110291

Miejska woda pitna, wstępnie filtrowana i oczyszczana metodą częściowej elektrolizy, a następnie zbierana woda katodowa, która jest alkaliczna (pH 8,5 do 9,5), wykazuje wysoki ujemny potencjał redukcji oksydacyjnej (ORP) (-150 do -250 mV) w porównaniu z nieuzdatnioną wodą wodociągową (+150 mV), a także mniejsze klastry molekularne. Coraz więcej literatury wskazuje na korzystne skutki picia tej wody przez pacjentów z cukrzycą i chorobami nerek, z lepszymi wynikami i mniejszą liczbą powikłań medycznych. Dodatkowe badania sugerują, że woda ta zwiększa aktywność kluczowego enzymu detoksykującego w organizmie, dysmutazy ponadtlenkowej, która ma kluczowe znaczenie dla ochrony przed wolnymi rodnikami zarówno w starzeniu się, jak i w przewlekłej chorobie zwyrodnieniowej.

Podsumowano niedawno opublikowane badania dotyczące korzyści zdrowotnych płynących z tej wody pitnej. Dowody z analizy żywej krwi ze studium przypadku sugerują, że picie zredukowanej wody alkalicznej zmniejsza lepkość, agregację i wczesne krzepnięcie krwinek. Wyniki sugerują, że długotrwałe spożywanie tej wody spowalnia efekty starzenia i może poprawić krążenie obwodowe; służyć jako terapia wspomagająca w przypadku cukrzycy i chorób nerek; i pomagają zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym i innym chorobom przewlekłym.

Zapobiega erozji kwasowej zębów spowodowanej spożywaniem kwaśnych produktów (w tym napoi dla sportowców)

  1. Sato, T., Y. Fukuzawa, S. Kawakami, M. Suzuki, Y. Tanaka, H. Terayama, and K. Sakabe. “The Onset of Dental Erosion Caused by Food and Drinks and the Preventive Effect of Alkaline Ionized Water.” Nutrients 13, no. 10 (2021). doi:https://www.mdpi.com/2072-6643/13/10/3440.

W ostatnich latach w Japonii i innych krajach wzrosła częstotliwość występowania erozji zębów spowodowanej spożywaniem kwaśnej żywności i napojów, w tym napojów dla sportowców. Dlatego problemów związanych z tym urazem nie można dłużej ignorować w stomatologicznej praktyce klinicznej. Spożywanie tych pokarmów i napojów jest ważne z punktu widzenia ogólnego stanu zdrowia i zapobiegania chorobom. Na przykład sfermentowane produkty spożywcze, takie jak japońskie pikle, zwiększają wartość odżywczą produktów spożywczych i wspomagają wchłanianie składników odżywczych do organizmu, a napoje dla sportowców są przydatne w zapobieganiu udarowi cieplnemu i odwodnieniu. Dlatego eliminacja tych produktów nie jest realnym rozwiązaniem. W tym artykule opisane zostały mechanizm erozji zębów wywołanej przez kwaśne napoje, a także opis skuteczności wody alkalicznej w zapobieganiu erozji kwasowej zębów. Biorąc pod uwagę fakt, że całkowite wyeliminowanie spożywania kwaśnych napojów jest wysoce nieprawdopodobne, pomocne mogą być środki zaradcze, takie jak picie wody alkalicznej.

Badania naukowe i laboratoryjne wody alkalicznej

wykazały – to działa! Zobacz nasze rozwiązania na wodę alkaliczną z własnego kranu, która będzie kosztować Cię grosze!

Filtry do wody - dystrybutor AlkaDrop

Jonizator wody alkalicznej z 4 filtrami

Produkuje z wody kranowej - wodę alkaliczną o pH około 9,6-9,8. Dodatkowo sparwia, że ORP wody z +250 spada aż na -450! To znaczy, że nawadnia dużo, dużo lepiej niż zwykła woda!

Butelki do wody alkalicznej

Butelka do wody alkalicznej

Wlej wodę z kranu, gdziekolwiek jesteś i po 2 minutach ciesz się przepysznym smakiem wody alkalicznej. Filtr wystarcza aż na 2 miesiące. Butelka nie tłucze się. Wolna od BPA.